Konst i Hunneberga

glas & måleri

KoiArt orginal oljemålningar på papper

Enkla sköna former med starka klara färger, stående emot varann i balans, är det som lyfter och fascinerar mig mest när jag skapar min konst.

Den alldeles speciella känslan när färger skapar kontrast, hittade mig då jag förälskade mig i koi. Att kunna se och uppskatta skönheten hos koi är i sig en konstart som utvecklats av japanerna under lång tid. De tre viktigaste elementen vid bedömning av koi är i nämnd ordning, form-färg-mönster. Man har namn för allt, hi, beni, shashi, kiwa, fukurin osv. Listan över benämningar på detaljer i fiskarnas utseende är oändlig och kan beskriva varje individ in i minsta detalj. Det finns inte två koi som är samma. Alla är unika, precis som i mina målningar, där ingen fisk är likadan som den andra. De har skapats i min fantasi och speglar idealen för en riktig fin champion koi. Id est, en kraftfull symmetrisk kropp. Djup, unison samt väl avgränsad färg, i ett över kroppen, jämnt fördelat mönster


Snurriga improvisationer - Tavlor tagna ur luften

Hur många gånger under mitt liv, har jag inte funderat på om jag ändå inte skulle försöka bli konstnär och varje gång har tanken stannat vid frågan om vad jag isåfall skulle måla. 

Om man bara kunde komma på en egen stil, något eget som ingen annan gör. Men för att hitta en stil måste man ju börja. Denna sanning gick upp för mig först efter att jag tagit klivet ut och handla ett start set Winsor oljefärg och penslar. Det kan fortfarande gräma mig att jag inte kunde tro på mig själv tidigare. Nu ligger jag så långt efter och det är så mycket jag ska hinna utforska. Fast samtidigt är det ändå novisen inom mig som gör det spännande att måla och som skapat dessa improvisationer. Som tagna ur luften, där det ena har fått leda till det andra, med en av sinnet helt öppen hand.